Érvénytelen kártya esete – mikor lehet és hogyan kezeld?

„Nem érvényes kártya” – az új jogszabály értelmezése

A 165/2014-es EK rendelet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK részében olvasható ez is (sok egyéb mellett):

“nem érvényes kártya: olyan kártya, amely hibásnak bizonyul, vagy amelynek a kezdeti hitelesítése nem sikerült, vagy amely nem érte még el érvényességi idejének kezdetét, illetve amelynek már lejárt az érvényességi ideje”.

Nem érvényes kártya - az új jogszabály értelmezése

Ha figyelmesen olvasod a szöveget, akkor látható, hogy valójában négyféleképpen lehet „nem érvényes kártyája” a járművezetőnek vagy a vállalkozásnak (üzembentartónak).

 1. A kártya hibás. Mivel ezek a kártyák chip-kártyák, így előfordulhat, hogy a gyártás során vagy akár a későbbiekben valamiért meghibásodik a kártya. Ez több dolog miatt lehet, a lényeg az, hogy a digitális tachográf jelzi ezt részedre (nem fogadja el a kártyát illetve hibaüzenetet küld a kijelzőre). Az üzenetet nyugtázni kell az OK billentyű lenyomásával (ekkor a háttérvilágítás kialszik, és a billentyű ismételt lenyomására a készülék alaphelyzetbe áll vissza), és ellenőrizd a kártyát, hogy látható-e sérülés rajta. Ezután újra be kell helyezni a készülékbe, újra próbálni az adatok feldolgozását.
 2.  
 3. A kezdeti hitelesítés nem sikerült. Valamiért nem lehetett a kártyát hitelesíteni. Ez lehet a kártya kiállításakor, de lehet az első üzembe helyezéskor is. Esetleg a kártya identitásával lehet probléma (a valódisága nincs rendben). Első körben újra be kell helyezni a tachográfba, mert lehet, hogy csak átmeneti reteszelési probléma adódott. Ha a hiba továbbra is fennáll, a kártyát meg kell vizsgáltatni.
 4.  
 5. ervenytelen-kartyaA kártya nem érte el az érvényességi ideje kezdetét. Ez akkor fordulhat elő, amikor például a régi kártyánk már lejárt vagy hamarosan le fog járni, megigényeltük az új kártyát és az meg is érkezett. Ennek az új kártyának van egy kezdeti időpontja, amikortól a kártya érvényes (amikortól használni lehet). Amíg ez a dátum nem érkezett el, addig ezt a kártyát NEM tudjuk és nem is szabad használni. A hibaüzenet ugyanaz, mint az 1-es pont esetében.
 6.  
 7. A kártya érvényességi ideje lejárt. Ez akkor fordulhat elő, amikor a régi kártyánk már lejárt és így próbáljuk meg behelyezni a tachográfba (függetlenül attól, hogy az új kártyánk már megérkezett-e vagy sem, és annak érvényességi ideje elérkezett-e vagy sem). Ebben az esetben ezt a (régi) kártyát már NEM tudjuk és nem is szabad használni. A hibaüzenet ugyanaz, mint az 1-es pont esetében.

 


„A járművezetői kártyák kiállítása” – az új jogszabály értelmezése

A 165/2014-es EK rendelet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK részében olvasható ez is (sok egyéb mellett):

A járművezetői kártyák kiállítása: “1) A járművezetői kártyát a járművezető kérésére annak a tagállamnak az illetékes hatósága állítja ki, amelynek területén a járművezető szokásos tartózkodási helye található. Az illetékes hatóság a kártyát a kérelem és valamennyi szükséges dokumentáció kézhezvételének időpontjától számított egy hónapon belül kiállítja.”

A járművezető kártya igénylése a járművezető feladata, kötelezettsége.

Ahogy a jogszabályi pont is leírja, a hatóság a kérelem kézhezvételének napjától számított 30 napon belül állítja ki ezt a kártyát (általában egy-két héten belül meg szokott érkezni.)

Ennek menete röviden a következő:

 1. Be kell menned személyesen a Megyei Kormányhivatalhoz, és meg kell igényelned a kártyát. Ez egy adatfelvételi procedúra, aminek 7.700 forint az illetéke.
 2.  
 3. Ezután kinyomtatnak egy adatlapot, amit át kell nézned, és ha minden rendben van, akkor OK.
 4.  
 5. Ekkor ezek az adatok fölkerülnek a Jegybank Nyomdába, és ezzel egy időben a Rómában lévő központi szerverre is, ahol már meg is kapod a kártya számodat.
 6.  
 7. Ezzel együtt kapsz egy olyan státuszt, hogy „Nagy Géza kártyája igénylés alatt”. Ez egy ideiglenes státusz. Ez azért hasznos, mert aki hozzáfér a római szerverhez, az fogja tudni, hogy neked már van egy kártya igénylésed.
 8.  
 9. Legyártják a kártyádat és elpostázzák.
 10.  
 11. A római szerverben ezzel együtt módosítják a státuszodat: „legyártva”.
 12.  
 13. Amikor átveszed, akkor a kártya aktívvá válik. Ezt követően vezetheted majd a digitális tachográffal felszerelt járművet (figyelj arra, hogy amíg nem érkezik meg a kártyád, addig NEM vezethetsz ilyen járművet)!

 


„A járművezetői kártyák megújítása” – az új jogszabály értelmezése

A 165/2014-es EK rendelet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK részében olvasható ez is (sok egyéb mellett):

A járművezetői kártyák megújítása: “1) Amennyiben egy járművezető meg kívánja újítani járművezetői kártyáját, ezt legkésőbb 15 munkanappal a kártya lejáratának napja előtt kérelmeznie kell a szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam illetékes hatóságánál.”

Ez a pont arra vonatkozik, amikor hamarosan LEJÁR a járművezetői kártyád érvényessége, és újat kell igényelned. Mit kell ilyenkor tenned?

soforkartya

 1. Legkésőbb a régi kártya lejártának napját megelőző 15 munkanappal (de inkább még hamarabb) igényeld meg az új kártyát a Megyei Kormányhivatalnál (akár külföldön is megteheted az ottani „NKH”-nál is).
 2.  
 3. Amennyiben NEM abban a tagállamban újítod meg a kártyádat, amelyikben a régi kártyát igényelted (nem a szokásos tartózkodási helyednek megfelelő tagállamban kérelmezed a megújítást), úgy az újítással érintett tagállam értesíti a régi kártyádat kiállító tagállamot az új kártyaigénylésről.
 4.  
 5. A régi kártyát használd annak lejártáig (tovább úgysem tudod), majd a lejáratot követően legalább 28 napig (de inkább 30) még őrizd meg – hiszen egy ezen időszak alatt történő közúti ellenőrzés során csak ezzel tudod igazolni visszamenőlegesen a 28 napodat, mivel az új kártyán ezek az adatok nem szerepelnek. Ezt követően add le a hatóságnak a régi kártyát.
 6.  
 7. Az új kártya érvényességének kezdete a régi kártya lejáratának időpontja lesz. Ezen időpont előtt az új kártyát nem tudod még használni.
 8.  
 9. Az új kártyát kezdd el használni annak érvényessége megkezdésekor. Lehetséges, hogy a régi kártyád pl. 2015. június 26. éjfélkor jár le: eddig ezt a kártyát fogod használni. Ha éppen vezetsz, akkor éjfélkor a digitális tachográf automatikusan kidobja a régi kártyát érvénytelen kártya felirattal. Ezt szabályosan lezárod és készítesz egy napi nyomatot. Ekkor behelyezed az új kártyát és erről is készítesz egy napi nyomatot, majd mindkét nyomat hátuljára felvezeted, miért történt a kártya csere (lejárt a régi és az újat most helyezted üzembe). És persze írd alá mind a kettőt. Az új kártya behelyezésekor „?”-lel fog indulni a történet, mert kéri a 28 nap visszamenőleges rögzítését. De a világon SEMMIT nem kell visszamenőlegesen ráírni az új kártyára, hiszen ott van az előző kártya, amit még 28 napig megőrzöl, majd ezt követően adod le a hatóságnak. Így a 28 napod szabályosan igazolva lesz.
 10.  
 11. A digitális tachográf eléggé intelligens ahhoz, hogy azon ország nyelvén kezdjen el kommunikálni veled, amelyik országban az új kártyádat kiállították. Ha pl. az új kártyádat Ausztriában állították ki, a régit pedig Magyarországon, akkor a régi kártya használata alatt a tachográf magyarul fog kommunikálni, az új kártya behelyezésekor és használatakor pedig németül.

 

Folytatjuk a következő hírlevélben…

 

 

KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNY CSAK JÚLIUS 31-IG!

 

Júniusban megjelent az AETR könyv 6-ik kiadása, most 40%-os kedvezménnyel, csak egy rövid ideig!

 

Őrült akció – csak július 31ig!!

2012. február 3-án jelent meg az AETR könyv legelső kiadása, ami mérföldkövet jelentett a hazai (és nem csak hazai) fuvarozó és szállító vállalkozások és azok járművezetői számára.

 

Ma már a 6-ig kiadását ünnepli, és ebből az alkalomból egy július 31-ig tartó, őrült kedvezményt biztosítunk az AETR könyvre (és néhány más kiadványra) BÁRKINEK!

 

 

Megjelent az AETR könyv 6-ik kiadása, most 40%-os kedvezménnyel!

Megjelent az AETR könyv 6-ik kiadása, most 40%-os kedvezménnyel!

Miről szól az akció?!

A 6-ik kiadás alkalmából, mivel nagyon fontos változásokat tartalmaz, NAAAGY AKCIÓT biztosítunk a következő termékekre:

 1. AETR könyv40% kedvezmény BÁRKINEK, akárhány darab vásárlása esetén a legújabb, 6-ik kiadásból!!!
 2. Húsba vágó kérdések (piros) könyv40% kedvezmény BÁRKINEK, akárhány darab vásárlása esetén!!!
 3. A 2014-es teljes Mesterkurzus DVD50% kedvezmény BÁRKINEK, a teljes, 3 részes (8 órás) maratoni DVD-sorozatra!!!

 

Figyelem! Ez az akció csakis 2015. július 31. éjfélig tart!!! Utána ezek a kedvezmények tovább már NEM érhetők el.

 

NE HAGYD KI EZT A LEHETŐSÉGET! SZÓLJ AZ ISMERŐSÖDNEK IS RÓLA! KATTINTS ERRE A LINKRE MOST!!!

 

Call Now Button